Suomi on sitoutunut vahvasti rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Tämän tavoitteen edistämisessä avainasemassa ovat älykkääseen ilmanvaihtoon pohjautuvat ratkaisut, joiden avulla ilmanvaihdon tehoa voidaan säätää tarpeeseen sopivaksi ja näin säästää sekä kustannuksia että energiaa. Älykkäällä ilmanvaihdolla voidaan taata myös se, että nyt korona-aikaan virusriskin minimoimiseksi tehostettu ilmanvaihto säilyy optimaalisena eikä aiheuta liiallisen ilmanvaihdon ongelmia.
Rakennusten energiankulutus on yksi suurimmista yksittäisistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Älykkäällä ilmanvaihdolla saavutettava tarpeenmukainen ilmanvaihto tarkoittaa muuttuvien tilanteiden ja tarpeiden huomioimista ilmanvaihdon tehossa kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa. Etäluettava digitaalinen järjestelmä ohjaa puhdasta sisäilmaa sinne, missä sitä tarvitaan ja puolestaan laskea tehoa siellä, missä optimaaliseen ilman vaihtumiseen riittää pienempikin teho.
– Tarve ilmanvaihdolle ei ole sama vuoden jokaisena päivänä. Ilmasto vaihtelee ja esimerkiksi toimitiloissa henkilömäärä muuttuu loma-aikojen ja etätöiden mukaan, mikä tulisi myös huomioida ilmanvaihdossa. Vallitsevasta tilanteesta johtuen monissa paikoissa on nostettu ilmanvaihdon tehoa ajatuksena minimoida virusten leviäminen. Tähänkin älykäs ilmanvaihto luo optimaalisen ratkaisun, millä estetään liiallisen ilmanvaihdon ongelmalliset seuraukset, kuten home- ja terveyshaitat, ilmanvaihdon asiantuntijayritys Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.
– Asuinrakennuksissa ilmanvaihto on suunniteltu huomioiden, että ihmiset viettävä osan aikaa päivästä kodin ulkopuolella. Koronaepidemian ollessa pahimmillaan vietimme tiiviisti aikaa kotona, mikä kuormitti ilmanvaihdon äärimmilleen. Puhtaalle sisäilmalle oli tarvetta, kun taas toisaalla sitä hukattiin. Nykypäivän moderneilla ilmanvaihtoratkaisuilla voimme vaikuttaa tähän tasapainoon, Valve jatkaa.
Ihmisten liikkuminen ja tottumukset muuttuvat jatkuvasti, mikä tulisi huomioida myös ilmanvaihtoratkaisuja suunniteltaessa. Ilmanvaihdon modernisointi nostaa vanhemmassakin kohteessa ilmanvaihdon nykypäivään ja on myös merkittävä viihtyvyystekijä.
– Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä ja tarvitsee myös yksilöllisen ilmanvaihdon ratkaisun. Vanhemmissa kohteissa ilmanvaihdon modernisointi on usein ajankohtaista muiden isojen remonttien yhteydessä. Oikealla ilmanvaihdon käytöllä ja kunnossapidolla on mahdollista säästää 5–15 % taloyhtiön lämmönkulutuksessa sekä 2,5 % kiinteistösähkön kulutuksessa. Euroissa tämä tarkoittaa tuhansien säästöjä, Valve kertoo.
– Kaikista tärkeintä on ihmisten terveys. Vietämme ison osan päivästä sisätiloissa, mihin tuotamme hengitysilman mukana hiilidioksidia. Sen tilalle on saatava raitista ilmaa – liian suurina pitoisuuksina hiilidioksidi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. GeoHealth-lehti ennusti kevään julkaisussaan globaalin hiilidioksiditasojen nousun johtavan pahimmillaan jopa laajamittaiseen ihmiskunnan ajattelukyvyn heikentymiseen.
Huoltohelppous tuo kustannussäästöjä
Älykkäiden ilmanvaihtoratkaisujen etuna on helppo huolto ja etäluettavuus. Järjestelmä antaa säännöllistä tietoa ilmanvaihdon tilasta ja hälyttää, mikäli on tarvetta huollolle.
– Tavoitteena on, että huoltotoimet on tehty ennen kuin kiinteistön käyttäjät edes huomaavat ongelmia ilmanvaihdossa. Seurannan myötä laitteen tilasta opitaan jatkuvasti, ja näin ollen tilanteita pystytään ennakoimaan sekä säästämään kustannuksia tarpeenmukaisella huollolla.
Optimoinnissa on kuitenkin oltava tarkkana siitä, ettei energiansäästön kustannuksella tingitä sisäilman laadusta. IoT-järjestelmämme avulla voimme seurata tätä, Valve selventää.
Lue myös keinoista parantaa sisäilmaa ja saada säästöt uudelle tasolle.