Tilaa nuohous

nuohoojan suti.

Varaa nuohousaika helposti omakotitaloihin tai vapaa-ajan asuntoihin alla olevasta painikkeesta.

  • Siirry yllä olevasta painikkeesta ajanvaraukseen.
  • Täytä lomakkeeseen asuntosi osoite ja tulisijojen määrä.
  • Palvelu ehdottaa sinulle vapaata aikaa.
  • Vahvista tilaus käyttäjätunnuksellasi tai jos et vielä ole asiakkaamme, vahvista tilauksesi rekisteröitymällä.

Paikalliset nuohoojamme palvelevat vahvalla ammattitaidolla Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla sekä Kotkan ja Turun alueella.

Nuohoushinnat 1.9.2024 alkaen

Nuohoojat Helsinki ja pääkaupunkiseutu: työnjohto Peter Lindén 040 645 3420

Nuohoojat Kotka: Joel Kivinen 044 748 1155 ja Lauri Miettinen 040 664 7859

Nuohooja Turku ja Uusikaupunki: Henri Värränkivi 040 845 5622

Puhelujen hinnat oman liittymäsopimuksen mukaisesti.

Laki velvoittaa savuhormien nuohoukseen

Nuohoojan toimenkuvaan kuuluu paitsi nuohous myös tulisijan ja hormiston katsastus. Lain mukaan tämä pitää teettää asuinkiinteistöissä ammattilaisella vähintään kerran vuodessa.

Itsekin siis toki voi nuohota aika ajoin, mutta se ei poista lakisääteistä tarvetta ammattilaisen vuosittaiseen tai vähäisessä käytössä olevan vapaa-ajan asuntojen osalta kolmen vuoden välein tapahtuvaan vierailuun. Osa loma-asunnoista nuohotaan vuosittain, mm. ympärivuotisessa käytössä olevat.

Pelastustoimen velvoitteisiin kuulunut nuohouspalveluiden järjestäminen purettiin koko Suomessa vuonna 2019, ja nuohousta tarjoavat nykyään ainoastaan yksityiset yritykset kuten Cervi.

Mistä erottaa ammattilaisen?

Tiesithän, että nuohoojalla tulee olla jokin näistä:

  • Nuohoojamestarin erikoisammattitutkinto (edellyttää yli 5-vuoden kokemusta)
  • Nuohoojan ammattitutkinto tai 2019 alkaen talotekniikan ammattitutkinto, jossa on suoritettuna nuohouksen osaamisala. 

Nuohoustyötä voi tehdä myös nuohoojaoppilas valvonnan alaisena, jonka nuohoustyön ja kiinteistöturvallisuuden osaaminen on varmistettu. Nuohouksen hankkimisesta puolestaan vastaa rakennuksen omistaja tai haltija itse.

Säännöllinen nuohous on ennaltaehkäisevä paloturvallisuustoimi

Takan nuohous

Säännöllinen nuohous parantaa merkittävästi paloturvallisuutta. Kun tulisija nuohotaan, vähennetään noen määrää ja siten myös hormissa ja tulisijassa olevaa palokuormaa.

Jos palokuormaa eli nokea on hormeissa ja tulisijoissa paljon, paloaika on mahdollisen nokipalon syttyessä pitkä ja palo saattaa vahingoittaa piippuja ja tulisijoja. Tällöin tulisijassa oleva noki alkaa ensin kyteä ja piipun päästä voi tulla soihtu.

Lämpötila piipussa saattaa nousta jopa tuhanteen asteeseen ja rakenteet joutuvat koville, koska niitä ei ole tarkoitettu kestämään näin korkeita lämpötiloja. On myös vaarana, että noki palaa piipussa ”tukkoon”, mitä saattaa johtaa hormistojen ja tulisijojen rakenteita rikkovaan räjähdykseen.

Nuohoojalta saat neuvoa ja opastusta

Ammattitaitoinen nuohous

Käytännössä nuohous on yhtä paljon tarkastus- kuin nuohouskäynti. Nuohooja varmistaa, että nokipalon sattuessa palokuormaa olisi mahdollisimman vähän, mutta auttaa myös käyttämään tulisijaa oikein.

Nuohoojalta rakennuksen omistaja saa erilaisia vinkkejä ja ohjeita muun muassa takan ja tulisijan turvallisesta käytöstä. Opastuksen osuus toimenkuvasta painottuu, sillä päivittäinen puilla lämmittäminen on yhä harvinaisempaa. Häkä ja savu kuitenkin voivat aiheuttaa suurtakin vaaraa, joten opastuksella on suuri merkitys terveyden ja turvallisuuden kannalta.

Säännöllinen nuohous säästää kukkaroa, luontoa ja terveyttä

Nuohous on tärkeää myös energianäkökulmasta, sillä nokiset tulipinnat estävät lämmön siirtymisen varaaviin pintoihin. Esimerkiksi uunissa, jonka ”posket” eli savusolat ovat liian nokiset, lämpö ei pääse tarttumaan kiveen. Tällöin joudutaan polttamaan monta pesällistä ennen kuin saadaan otettua lämpö talteen kiveen.

Vastaavasti monen ylimääräisen pesällisen polttaminen lisää turhaa noen määrää entisestään eikä ole ympäristön puolesta järkevää.

Näin valmistaudut nuohoojan tuloon

Huolehdithan, että tulisija voidaan nuohota esteettä ja turvallisesti.

  • Savupiipuille pitää päästä vaivatta ja turvallisesti.
  • Rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä tulee olla palamisjätettä varten kannellinen, metalliastia paloturvallisessa paikassa.
  • Katolla sijaitseville savupiipuille on järjestettävä turvallinen ja tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie rakennukseen kiinteästi asetettuja, ehjiä talo- ja lapetikkaita ja kattosiltoja käyttäen.

Huomioittehan, että kiinteistön omistaja vastaa ensisijaisesti katolle nousemisen turvallisuudesta.

Tarkista myös palovaroittimen kunto!

Tilaa savuhormien nuohous

Nuohoamme savuhormeja pääkaupunkiseudulla, Kotkassa ja Turun alueella vuosien ammattitaidolla.

Varaa tästä nuohousaika